Sastojci

Za 20 osoba

Sloj od prezli

100 g Prezle

100 g Plazma keks

65 g Smeđi šećer

50 g Maslac

Fil od šljiva

1 kg Šljive (bez koštica)

50 g Smeđi šećer

2 supena kašika Džem od šljiva

Griz fil

1 l Mleko

160 g Šećer

70 g Maslac

1 komad/a Jaja

Naši proizvodi

Priprema

Priprema

Prvo treba pripremite fil od šljiva.

Šljive očistiti, iseći na četvrtine, dodati šećer i vanilin šećer. Staviti na laganu vatru i ostaviti da se krčkaju 15 minuta (povremeno promešati). Pred kraj dodati džem i kratko promešati da se sve sjedini. Ostaviti da se prohladi.

Istopiti maslac, propržiti prezle i keks dok ne dobiju lepu zlatnu boju i na kraju umešati šećer. Prohladiti.

Pomešati griz, jaje, šećer i vanilin šećer sa 200 ml mleka. Ostatak mleka staviti da provri. Kad mleko provri dodati smesu sa grizom, smanjiti temperaturu na nisku i kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne (oko 3 minuta). Skloniti sa vatre i dodati maslac, pa sve dobro umutiti žicom da se ujednači.

REĐANJE: polovina prezli - pola smese od griza - fil sa šljivama - ostatak smese od griza - ostatak prezli. Dobro ohladiti u frižideru (najbolje preko noći) pa seći na kocke.

Napomene

* Kolač se ne peče, samo ga složite u pleh i odložite na hlađenje do sledećeg dana.

* Pleh je veličine 30x20 cm.

* Čim skuvate fil od griza brzo složite kolač, kako bi lakše rasporedili drugi deo griz fila preko fila od šljiva.

* Kada sam prvi put pravila ovaj kolač nisam dodala jaje u fil od griza (nisam ga imala) i bio je ok, ali ga ipak sada uvek stavim. Nekako mi je sa njim struktura sličnija pravim knedlama.

* Možete staviti samo prezle ako ne volite da ih mešate sa keksom.

* Umesto burbon vanile možete staviti i običan vanilin šećer, a umesto džema od šljiva 5 g želatina rastvorenog u 2 kašike hladne vode (samo umešati bez daljnjeg kuvanja).