Šljive očistiti, iseći na četvrtine, dodati šećer i vanilin šećer. Staviti na laganu vatru i ostaviti da se krčkaju 15 minuta (povremeno promešati). Pred kraj dodati džem i kratko promešati da se sve sjedini. Ostaviti da se prohladi.
Istopiti maslac, propržiti prezle i keks dok ne dobiju lepu zlatnu boju i na kraju umešati šećer. Prohladiti.
Pomešati griz, jaje, šećer i vanilin šećer sa 200 ml mleka. Ostatak mleka staviti da provri. Kad mleko provri dodati smesu sa grizom, smanjiti temperaturu na nisku i kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne (oko 3 minuta). Skloniti sa vatre i dodati maslac, pa sve dobro umutiti žicom da se ujednači.
REĐANJE: polovina prezli - pola smese od griza - fil sa šljivama - ostatak smese od griza - ostatak prezli. Dobro ohladiti u frižideru (najbolje preko noći) pa seći na kocke.
Napomene
* Kolač se ne peče, samo ga složite u pleh i odložite na hlađenje do sledećeg dana.
* Pleh je veličine 30x20 cm.
* Čim skuvate fil od griza brzo složite kolač, kako bi lakše rasporedili drugi deo griz fila preko fila od šljiva.
* Kada sam prvi put pravila ovaj kolač nisam dodala jaje u fil od griza (nisam ga imala) i bio je ok, ali ga ipak sada uvek stavim. Nekako mi je sa njim struktura sličnija pravim knedlama.
* Možete staviti samo prezle ako ne volite da ih mešate sa keksom.
* Umesto burbon vanile možete staviti i običan vanilin šećer, a umesto džema od šljiva 5 g želatina rastvorenog u 2 kašike hladne vode (samo umešati bez daljnjeg kuvanja).
Sastojci
Za 20 osoba
100 g Prezle
100 g Plazma keks
65 g Smeđi šećer
50 g Maslac
1 kg Šljive (bez koštica)
50 g Smeđi šećer
5 g Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
2 supena kašika Džem od šljiva
1 l Mleko
160 g Šećer
5 g Dr. Oetker Burbon vanila aromatizovani šećer
200 g C Pšenični griz 250g
70 g Maslac
1 komad/a Jaja
Naši proizvodi
Priprema
Priprema
Prvo treba pripremite fil od šljiva.
Šljive očistiti, iseći na četvrtine, dodati šećer i vanilin šećer. Staviti na laganu vatru i ostaviti da se krčkaju 15 minuta (povremeno promešati). Pred kraj dodati džem i kratko promešati da se sve sjedini. Ostaviti da se prohladi.
Istopiti maslac, propržiti prezle i keks dok ne dobiju lepu zlatnu boju i na kraju umešati šećer. Prohladiti.
Pomešati griz, jaje, šećer i vanilin šećer sa 200 ml mleka. Ostatak mleka staviti da provri. Kad mleko provri dodati smesu sa grizom, smanjiti temperaturu na nisku i kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne (oko 3 minuta). Skloniti sa vatre i dodati maslac, pa sve dobro umutiti žicom da se ujednači.
REĐANJE: polovina prezli - pola smese od griza - fil sa šljivama - ostatak smese od griza - ostatak prezli. Dobro ohladiti u frižideru (najbolje preko noći) pa seći na kocke.
Napomene
* Kolač se ne peče, samo ga složite u pleh i odložite na hlađenje do sledećeg dana.
* Pleh je veličine 30x20 cm.
* Čim skuvate fil od griza brzo složite kolač, kako bi lakše rasporedili drugi deo griz fila preko fila od šljiva.
* Kada sam prvi put pravila ovaj kolač nisam dodala jaje u fil od griza (nisam ga imala) i bio je ok, ali ga ipak sada uvek stavim. Nekako mi je sa njim struktura sličnija pravim knedlama.
* Možete staviti samo prezle ako ne volite da ih mešate sa keksom.
* Umesto burbon vanile možete staviti i običan vanilin šećer, a umesto džema od šljiva 5 g želatina rastvorenog u 2 kašike hladne vode (samo umešati bez daljnjeg kuvanja).
Tagovi