Recept za nagradni konkurs: Recepti za savršen balans

Sastojci

Za 6 osoba

Smesa za kolač

3 komad/a jaja

1 supena kašika smeđeg šećera

4 supena kašika brašna

3 supena kašika C Kakao prah

1 supena kašika mlevenog rogača

3 supena kašika mlevenih oraha

3 supena kašika mleka (kravljeg/ovsenog)

2 supena kašika maslinovog ulja

1 supena kašika džema (bez šećera)

1 supena kašika meda

1 kafena kašičica Dr. Oetker Aroma rum

5 komad/a manjih jabuka - rendanih

3 supena kašika C Pšenični griz 250g

1/2 kafena kašičica Dr. Oetker Mleveni cimet

prstohvat soli

Preliv

500 ml mleka

1 kafena kašičica maslinovog ulja

1 supena kašika meda

2 supena kašika Dr. Oetker Kakao 80g

Naši proizvodi

Priprema

Priprema smese i pečenje

Jabuke oljuštiti, izrendati i pomešati sa tri kašike griza i cimetom po želji.

Belanca odvojiti, dodati prstohvat soli i mutiti mikserom dok se ne dobije čvrsta pena. Zatim dodavati žumanca, smeđi i vanilin šećer, pa ostale suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, kakao, mleveni rogač i orahe) pa onda i mokre sastojke (mleko, maslinovo ulje, džem, med aromu ruma).

Na kraju dodati pripremljene rendane jabuke i čokoladu naseckanu na komadiće.

Rasporediti u tepsiji na papiru za pečenje.

Peći u zagrejanoj rerni na 190 stepeni C oko 35 minuta.

Napomena: Koristila sam i ovseno i kravlje mleko, kao i džem od šipka ili šljiva, varijante sa/bez cimeta i ruma, uvek ispadne ukusno. Količina čokolade u celom receptu može se smanjiti, ali moja ideja je bila da bude što više čokolade.

Priprema preliva i glazura

Preliv pripremiti u šerpi - pomešati mleko, maslinovo ulje, med, vanilin šećer, čokoladu i kakao i mešati na srednjoj vatri dok ne proključa. Vreo preliv posuti preko ispečenog vrućeg kolača isečenog na kocke.

Glazura se prirpema tako što se otopi čokolada i rasporedi preko kolača.

Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim i nekoliko sati u frižideru