Recept za nagradni konkurs: Slavska trpeza koja spaja

Sastojci

Za 15 osoba

Kora

200 ml Kisele vode

1 prstohvat/a Soli

4 supena kašika Ajvar

1 kafena kašičica Mlevene slatke paprike

3 supena kašika Ulja

10-12 supena kašika Brašno T-500

1 kafena kašičica Dr. Oetker Prašak za pecivo

Fil

100 g Posni majonez

2-3 komad/a Kisela krastavčića

150 g Skuvanog krompira

Naši proizvodi

Priprema

Priprema kore

U sudu za mućenje sipajte kiselu vodu, so, ajvar i umutite žicom za mućenje. Dodajte ulje a zatim i brašno, mlevenu slatku papriku i prašak za pecivo. Promešajte a zatim smesu sipajte u tepsiju obloženu pek papirom dimenzije 40x25cm.  Ravnomerno rasporedite i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15-20min. 

Pazite da se kora ne presuši jer neće moći da se urola. Proveravajte  čačkalicom da li je pečeno. 

Pečenu koru izvadite iz rerne i ostavite 5 min da se prohladi a zatim je urolajte.

Priprema fila

Krompir oljuštite i izmerite 150g, isecite na sitno a zatim skuvajte sa malo soli. Od skuvanog krompira napravite pire i ostavite da se ohladi. U hladan krompir pire dajte majonez i rendane krastavčiće i dobro promešajte. Posolite ukoliko je potrebno.

Završetak rolata

Koru odmotajte i uklonite papir za pečenje. Premažite fil ravnomerno preko kore a zatim ponovo pažljivo urolajte. 

Rolat pokrijte novim papirom za pečenje a potom i suvom kuhinjskom krpom kako se ne bi osušuo. Pre sečenja ostavite da odstoji par sati a najbolje preko noći.