Recept za nagradni konkurs: Poklon kalupi za prazničnu čaroliju

Sastojci

Za 16 osoba

Testo

250 Gr Svinjske masti

150 Gr Šečera

3 Kom Jaja

1 Prstohvat Soli

50 Ml Mleka

750 Gr Brašno T-400

Fil

2 Kg Jabuka

70 Gr Šećera

Naši proizvodi

Priprema

Fil

Jabuke prethodno oljuštiti i narendati, te uz dodatak šećera i vanile kratko prodinstati, oko 10 min i ostaviti da se prohlade.

Fil

Mast oprati u 9 voda, ovo radim da bi se potpuno neutralisao izvestan miris masti u kolaču. Sipate mast u posudu, preko malo hladne vode, mutite varjačom pola minuta, odsipate vodu i ponavljate postupak 9 puta. Dodati jaja, šećer, vanilu, mleko i mutiti, te brašno sa praškom za pecivo. Zamesiti testo rukama i podeliti na 2 dela.

Filovanje

Polovinu testa razvući oklagijom identično plehu u kom ćete peći pitu. Koristite pek papir za taj korak, ispod i iznad testa pista ite papir i prebacite u pleh. Na testo rasporediti fil od jabuka i opet testo.

Pečenje

Pitu peći 15 minuta na 200 stepeni, a zatim 30 minuta na 180 Prohlađenu pitu posuti obilno šećerom u prahu i iseći po želji... Prijatno!