U malo mleka razmutite puding a ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte šećer i stavite na vatru. Kad je provrilo, skinite sa vatre i ukuvajte puding ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom. Kuvajte par minuta dok se ne zgusne i skinite sa vatre.
U vruće odmah umešajte margarin iseckan na kocke i mešajte žicom dok se sve ne otopi i sjedini u glatku kremu. Potom dodajte mleveni mak i mešajte žicom da se sjedini. Na kraju dodajte i mleveni keks i još jednom izmešajte kašikom. Fil pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi.
Fil od višanja
Smrznute višnje odledite i odvojite par kašika soka (3-4) sa strane za glazuru.
Višnje stavite u šerpu, dodajte šećer i vanilin šećer pa prokuvajte par minuta. Potom usitnite štapnim mikserom i vratite na vatru. U 100 ml vode razmutite gustin pa ukuvajte u višnje i mešajte žicom par minuta dok se fil ne zgusne.
Skinite sa vatre, ubacite margarin i mešajte da se otopi. Na kraju dodajte i mleveni keks i još jednom sve dobro sjedinite žicom. Fil pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi. Oba fila treba da se ohlade do sobne temperature pre filovanja. Da ubrzate hlađenje, možete ih staviti malo u frižider.
Filovanje
Ohlađeni fil od maka podelite na 4 jednaka dela, a fil od višanja na 3 dela. Filujte rozen kore naizmenično, počev sa filom od maka. Poklopite kolač poslednjom rozen korom koja se ne maže i blago pritisnite prstima da se sve dobro zalepi. Po potrebi na kolač stavite tacnu da bi svugde bio lep ravan, ali nemojte ga jako opteretiti da filovi ne iscure. Kolač stavite u frižider na barem 1-2 sata da se ohladi i stegne, pre izlivanja glazure.
Glazura
U činiju sipajte šećer u prahu, dodajte kašiku limunovog soka i sok od višnje koji ste zagrejali da bude vruć. Savet: Za svetliju nijansu glazure, možete kombinovati sok od višnje sa vodom.
Na kraju dodajte i ulje i sve dobro umutite žicom tako da se dobije glatka i sjajna glazura, konzistencije kao gušći med. Ako niste zadovoljni gustinom glazure, po potrebi možete dodati još malkice soka za ređu glazuru, ili još malo šećera u prahu za gušću glazuru.
Glazuru izlijte preko rozen kolača i špatulom brzo poravnajte svugde ravnomerno. Ostavite kolač na sobnoj temperaturi da se glazura prosuši, barem oko 30 min. a potom ga stavite u frižider i dobro ohladite par sati ili preko noći. Secite na štanglice željene veličine.
Sastojci
Za 40 osoba
1 pakovanje/a Dr. Oetker Rozen kore
600 ml Mleka (biljnog napitka za posnu verziju)
2 pakovanje/a Dr. Oetker Puding sa ukusom vanile
150 g Šećera
150 g Margarina
150 g Mlevenog maka
150 g Mlevenog keksa
450 g Smrznutih višanja
100 g Šećera
1 kesica/e Dr. Oetker vanilin šećera
100 ml Vode
40 g Dr. Oetker Gustin
50 g Margarina
50 g Mlevenog keksa
150 g Šećera u prahu
1 supena kašika Limunovog soka
3 supena kašika Soka od višanja
1 kafena kašičica Ulja
Naši proizvodi
Priprema
Priprema
Fil od maka
U malo mleka razmutite puding a ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte šećer i stavite na vatru. Kad je provrilo, skinite sa vatre i ukuvajte puding ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom. Kuvajte par minuta dok se ne zgusne i skinite sa vatre.
U vruće odmah umešajte margarin iseckan na kocke i mešajte žicom dok se sve ne otopi i sjedini u glatku kremu. Potom dodajte mleveni mak i mešajte žicom da se sjedini. Na kraju dodajte i mleveni keks i još jednom izmešajte kašikom. Fil pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi.
Fil od višanja
Smrznute višnje odledite i odvojite par kašika soka (3-4) sa strane za glazuru.
Višnje stavite u šerpu, dodajte šećer i vanilin šećer pa prokuvajte par minuta. Potom usitnite štapnim mikserom i vratite na vatru. U 100 ml vode razmutite gustin pa ukuvajte u višnje i mešajte žicom par minuta dok se fil ne zgusne.
Skinite sa vatre, ubacite margarin i mešajte da se otopi. Na kraju dodajte i mleveni keks i još jednom sve dobro sjedinite žicom. Fil pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi. Oba fila treba da se ohlade do sobne temperature pre filovanja. Da ubrzate hlađenje, možete ih staviti malo u frižider.
Filovanje
Ohlađeni fil od maka podelite na 4 jednaka dela, a fil od višanja na 3 dela. Filujte rozen kore naizmenično, počev sa filom od maka. Poklopite kolač poslednjom rozen korom koja se ne maže i blago pritisnite prstima da se sve dobro zalepi. Po potrebi na kolač stavite tacnu da bi svugde bio lep ravan, ali nemojte ga jako opteretiti da filovi ne iscure. Kolač stavite u frižider na barem 1-2 sata da se ohladi i stegne, pre izlivanja glazure.
Glazura
U činiju sipajte šećer u prahu, dodajte kašiku limunovog soka i sok od višnje koji ste zagrejali da bude vruć. Savet: Za svetliju nijansu glazure, možete kombinovati sok od višnje sa vodom.
Na kraju dodajte i ulje i sve dobro umutite žicom tako da se dobije glatka i sjajna glazura, konzistencije kao gušći med. Ako niste zadovoljni gustinom glazure, po potrebi možete dodati još malkice soka za ređu glazuru, ili još malo šećera u prahu za gušću glazuru.
Glazuru izlijte preko rozen kolača i špatulom brzo poravnajte svugde ravnomerno. Ostavite kolač na sobnoj temperaturi da se glazura prosuši, barem oko 30 min. a potom ga stavite u frižider i dobro ohladite par sati ili preko noći. Secite na štanglice željene veličine.
Prijatno! 🙂
Tagovi