Sastojci

Za 6 osoba

Potrebno je za testo:

750 - 800 g belog brašna,

1 kafena kašičica soli,

1/2 l mlake vode,

Fil:

500 g sir,

3 komad/a jaja,

250 g masti ili ulja.

Priprema

Priprema:

Zamesiti testo od brašna, kašičice soli i vode. Testo ostaviti da stoji 10 – 15 minuta.

Testo podeliti na 4 dela (pogačica) premazati ih uljem i ostaviti da odstoje 20 – 25 minuta, testo se može malo pokriti providnom folijom.

Na pamučnom stoljnjaku (koji služi samo u te svrhe… znaju ostati fleke od ulja) kojim je prekriven sto, razvučemo koru lagano prstima u krug  sve dok se testo ne istanji preko ivice stola (dobro bi bilo da je oko stola slobodan prostor i da se može ići  oko njega) i ne dobije tanka kora, deblje krajeve iseći nožem tako da Vam ostane samo tanki deo kore.

Na koru posuti masu od isitnjenog  sira i poprskati uljem ili mašću po želji, uz pomoć stoljnaka saviti prvo ivice sa dve suprotne  strane, zatim uz pomoć stoljnjaka urolati koru.

Koru lagano preneti na pouljen pleh ili tepsiju i po želji ih slažite motajući ih u krug ili ređajući pravo jednu do druge. Postupak ponoviti i sa ostalim korama.

Pitu peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 c oko 20 minuta (u zavisnosti od jačine rerne) dok pita ne dobije lepu boju.

Pitu poslužiti vruću uz jogurt ili kiselo mleko….