Zamesiti testo od brašna, kašičice soli i vode. Testo ostaviti da stoji 10 – 15 minuta.
Testo podeliti na 4 dela (pogačica) premazati ih uljem i ostaviti da odstoje 20 – 25 minuta, testo se može malo pokriti providnom folijom.
Na pamučnom stoljnjaku (koji služi samo u te svrhe… znaju ostati fleke od ulja) kojim je prekriven sto, razvučemo koru lagano prstima u krug sve dok se testo ne istanji preko ivice stola (dobro bi bilo da je oko stola slobodan prostor i da se može ići oko njega) i ne dobije tanka kora, deblje krajeve iseći nožem tako da Vam ostane samo tanki deo kore.
Na koru posuti masu od isitnjenog sira i poprskati uljem ili mašću po želji, uz pomoć stoljnaka saviti prvo ivice sa dve suprotne strane, zatim uz pomoć stoljnjaka urolati koru.
Koru lagano preneti na pouljen pleh ili tepsiju i po želji ih slažite motajući ih u krug ili ređajući pravo jednu do druge. Postupak ponoviti i sa ostalim korama.
Pitu peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 c oko 20 minuta (u zavisnosti od jačine rerne) dok pita ne dobije lepu boju.
Sastojci
Za 6 osoba
750 - 800 g belog brašna,
1 kafena kašičica soli,
1/2 l mlake vode,
500 g sir,
3 komad/a jaja,
250 g masti ili ulja.
Priprema
Priprema:
Zamesiti testo od brašna, kašičice soli i vode. Testo ostaviti da stoji 10 – 15 minuta.
Testo podeliti na 4 dela (pogačica) premazati ih uljem i ostaviti da odstoje 20 – 25 minuta, testo se može malo pokriti providnom folijom.
Na pamučnom stoljnjaku (koji služi samo u te svrhe… znaju ostati fleke od ulja) kojim je prekriven sto, razvučemo koru lagano prstima u krug sve dok se testo ne istanji preko ivice stola (dobro bi bilo da je oko stola slobodan prostor i da se može ići oko njega) i ne dobije tanka kora, deblje krajeve iseći nožem tako da Vam ostane samo tanki deo kore.
Na koru posuti masu od isitnjenog sira i poprskati uljem ili mašću po želji, uz pomoć stoljnaka saviti prvo ivice sa dve suprotne strane, zatim uz pomoć stoljnjaka urolati koru.
Koru lagano preneti na pouljen pleh ili tepsiju i po želji ih slažite motajući ih u krug ili ređajući pravo jednu do druge. Postupak ponoviti i sa ostalim korama.
Pitu peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 c oko 20 minuta (u zavisnosti od jačine rerne) dok pita ne dobije lepu boju.
Pitu poslužiti vruću uz jogurt ili kiselo mleko….
Tagovi