Sastojci

Za 12 osoba

Testo:

1 komad/a jaje,

195 g brasna,

180 g kristal šećera,

150 ml mleka,

150 ml jogurta,

50 ml ulja,

150 g mlečne bele čokolade,

Ganaš krem:

300 ml slatke pavlake,

200 g bele čokolade.

Dekoracija:

200 g bele čokolade,

3 - 4 kafena kašičica ulja,

1 komad/a Dr. Oetker Boja za kolače - zelena

12 komad/a papirne korpice za mafine,

Naši proizvodi

Priprema

Testo:

Ukuvati u manjoj posudi 150 ml mleka i dodati 25 g griza, kuvanje nastaviti na srednje jakoj vatri par minuta da se griz ukuva.  Mlečnu belu čokoladu isitniti na manje komadiće, ne veće od 1 – 1,5 cm. U vruću griz kašicu dodati 150 ml jogurta, jaje i 50 ml ulja. Sve sastojke lepo umititi žicom da masa postane glatka. Posebno pomešati suve sastojke, šećer, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer. Suvim sastojcima dodati tečnu masu i sve lepo sjediniti. Sjedinjenoj masi dodati 100 g usitnjene čokolade, masu nalivati u kalup za mafine  vodeći računa da ne pređe 2/3 kalupa (ostaviti dovoljno mesta da masa može da naraste u toku pečenja) odozgo dodati 50 g usitnjene komadiće bele čokolade. Rernu zagrejati na 180°C  i peći oko 20 minuta (u zavisnosti od jačine rerne).  Gotove mafine ostaviti da se ohlade pre služenja. Mafine je najbolje ostaviti u papirnim korpicama, jer se tako ne suše, ostaju vlažni i sočni par dana.

Po želji se mogu poslužiti sa ili bez fila.

Masa je dovoljna za 12 mafina.

Ganaš krem:

U jednoj posudi usitniti belu čokoladu za kuvanje. U drugoj posudi zagrejati slatku pavlaku do ključanja, vodeći računa da ne proključa. Vrućom pavlakom odmah preliti pripremljenu čokoladu i dobro izmešati da se čokolada otopi i sjedini sa pavlakom. Masu ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim posudu sa kremom ostaviti u frižider 40 – 60 minuta da se još malo ohladi i fino stegne pre mućenja. Masu umutiti mikserom da se dobije lepa penasta krema oko 3 – 4  minuta na srednjoj brzini. Svakako treba obratiti pažnju na strukturu ganaš krema, da se ne premuti inače neće biti fin krem za dekoraciju.

Dekoracija:

Za čokoladne ukrase otopiti na pari 150 – 200 g bele čokolade za kuvanje sa malo ulja (na 100 g čokolade za kuvanje 1 – 2 kašičice ulja) da se dobije  glatka, fina čokoladna masa. Otopljenu čokoladu podeliti u više činija i dodati boje po želji, U ovom slučaju jedan deo ostaje beli, u druga dva se dodaju crvena i zelena boja. Pripremljenu čokoaldu nalivati u silikonski kalup uz dodatak šarenih mrvica. Ostaviti na hladno mesto da se čokolada dobro stegne, a onda u frižider 15- 20 minuta, zavisi koja je veličina kalupa. Sveže listiće ruže i jagoda oprati pod mlaz hladne vode, posušiti ih papirnim  ubrusom lagano tapkanjem da se listići ne oštete. Malom četkicom na listiće naneti otopljenu čokoladu u malo debljem sloju. Listiće ostaviti na pek papir i sačekati da se čokolada dobro stegne. Dodirom proveriti da li čokolada dovoljno čvrsta. Lagano prstima odstraniti listove ispod čokolade,  može i pincetom ako vam tako više odgovara. Dobiju se odlične šare tj listići od čokolade, koji se ostave i dalje na pek papir i hladno mesto, sve dok ne dođu na red da se upotrebe za dekoraciju.

Odvojiti 3 – 4 kašike belog ganaš krema i dodati malo zelene boje za listiće. U kesi za dekoraciju za odabranim nastavkom, staviti beli ganaš. U drugoj kesici sa nastavkom za listiće staviti zeleni ganaš. Mafine dekorisati po želji, ja sam koristila 3 D nastavak sa motivom ruže, i mali nastavak za listiće.

Na ganaš krem rasporediti čokoladna jaja i veće čokoladne listiće. Dobro ohladiti i poslužiti.

Mafini i nakon dva, tri dana ostali fini, mekani i sočni. 

Tagovi