Ukuvati u manjoj posudi 150 ml mleka i dodati 25 g griza, kuvanje nastaviti na srednje jakoj vatri par minuta da se griz ukuva. Mlečnu belu čokoladu isitniti na manje komadiće, ne veće od 1 – 1,5 cm. U vruću griz kašicu dodati 150 ml jogurta, jaje i 50 ml ulja. Sve sastojke lepo umititi žicom da masa postane glatka. Posebno pomešati suve sastojke, šećer, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer. Suvim sastojcima dodati tečnu masu i sve lepo sjediniti. Sjedinjenoj masi dodati 100 g usitnjene čokolade, masu nalivati u kalup za mafine vodeći računa da ne pređe 2/3 kalupa (ostaviti dovoljno mesta da masa može da naraste u toku pečenja) odozgo dodati 50 g usitnjene komadiće bele čokolade. Rernu zagrejati na 180°C i peći oko 20 minuta (u zavisnosti od jačine rerne). Gotove mafine ostaviti da se ohlade pre služenja. Mafine je najbolje ostaviti u papirnim korpicama, jer se tako ne suše, ostaju vlažni i sočni par dana.
Po želji se mogu poslužiti sa ili bez fila.
Masa je dovoljna za 12 mafina.
Ganaš krem:
U jednoj posudi usitniti belu čokoladu za kuvanje. U drugoj posudi zagrejati slatku pavlaku do ključanja, vodeći računa da ne proključa. Vrućom pavlakom odmah preliti pripremljenu čokoladu i dobro izmešati da se čokolada otopi i sjedini sa pavlakom. Masu ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim posudu sa kremom ostaviti u frižider 40 – 60 minuta da se još malo ohladi i fino stegne pre mućenja. Masu umutiti mikserom da se dobije lepa penasta krema oko 3 – 4 minuta na srednjoj brzini. Svakako treba obratiti pažnju na strukturu ganaš krema, da se ne premuti inače neće biti fin krem za dekoraciju.
Dekoracija:
Za čokoladne ukrase otopiti na pari 150 – 200 g bele čokolade za kuvanje sa malo ulja (na 100 g čokolade za kuvanje 1 – 2 kašičice ulja) da se dobije glatka, fina čokoladna masa. Otopljenu čokoladu podeliti u više činija i dodati boje po želji, U ovom slučaju jedan deo ostaje beli, u druga dva se dodaju crvena i zelena boja. Pripremljenu čokoaldu nalivati u silikonski kalup uz dodatak šarenih mrvica. Ostaviti na hladno mesto da se čokolada dobro stegne, a onda u frižider 15- 20 minuta, zavisi koja je veličina kalupa. Sveže listiće ruže i jagoda oprati pod mlaz hladne vode, posušiti ih papirnim ubrusom lagano tapkanjem da se listići ne oštete. Malom četkicom na listiće naneti otopljenu čokoladu u malo debljem sloju. Listiće ostaviti na pek papir i sačekati da se čokolada dobro stegne. Dodirom proveriti da li čokolada dovoljno čvrsta. Lagano prstima odstraniti listove ispod čokolade, može i pincetom ako vam tako više odgovara. Dobiju se odlične šare tj listići od čokolade, koji se ostave i dalje na pek papir i hladno mesto, sve dok ne dođu na red da se upotrebe za dekoraciju.
Odvojiti 3 – 4 kašike belog ganaš krema i dodati malo zelene boje za listiće. U kesi za dekoraciju za odabranim nastavkom, staviti beli ganaš. U drugoj kesici sa nastavkom za listiće staviti zeleni ganaš. Mafine dekorisati po želji, ja sam koristila 3 D nastavak sa motivom ruže, i mali nastavak za listiće.
Na ganaš krem rasporediti čokoladna jaja i veće čokoladne listiće. Dobro ohladiti i poslužiti.
Mafini i nakon dva, tri dana ostali fini, mekani i sočni.
Sastojci
Za 12 osoba
1 komad/a jaje,
195 g brasna,
180 g kristal šećera,
1 kesica/e Dr. Oetker Prašak za pecivo
1 kesica/e Dr. Oetker Vanilin šećer
25 g C Pšenični griz 250g
150 ml mleka,
150 ml jogurta,
50 ml ulja,
150 g mlečne bele čokolade,
300 ml slatke pavlake,
200 g bele čokolade.
200 g bele čokolade,
3 - 4 kafena kašičica ulja,
1 komad/a Dr. Oetker Boja za kolače - crvena
2 komad/a Dr. Oetker Šarene mrvice
1 komad/a Dr. Oetker Boja za kolače - zelena
12 komad/a papirne korpice za mafine,
Naši proizvodi
Priprema
Testo:
Ukuvati u manjoj posudi 150 ml mleka i dodati 25 g griza, kuvanje nastaviti na srednje jakoj vatri par minuta da se griz ukuva. Mlečnu belu čokoladu isitniti na manje komadiće, ne veće od 1 – 1,5 cm. U vruću griz kašicu dodati 150 ml jogurta, jaje i 50 ml ulja. Sve sastojke lepo umititi žicom da masa postane glatka. Posebno pomešati suve sastojke, šećer, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer. Suvim sastojcima dodati tečnu masu i sve lepo sjediniti. Sjedinjenoj masi dodati 100 g usitnjene čokolade, masu nalivati u kalup za mafine vodeći računa da ne pređe 2/3 kalupa (ostaviti dovoljno mesta da masa može da naraste u toku pečenja) odozgo dodati 50 g usitnjene komadiće bele čokolade. Rernu zagrejati na 180°C i peći oko 20 minuta (u zavisnosti od jačine rerne). Gotove mafine ostaviti da se ohlade pre služenja. Mafine je najbolje ostaviti u papirnim korpicama, jer se tako ne suše, ostaju vlažni i sočni par dana.
Po želji se mogu poslužiti sa ili bez fila.
Masa je dovoljna za 12 mafina.
Ganaš krem:
U jednoj posudi usitniti belu čokoladu za kuvanje. U drugoj posudi zagrejati slatku pavlaku do ključanja, vodeći računa da ne proključa. Vrućom pavlakom odmah preliti pripremljenu čokoladu i dobro izmešati da se čokolada otopi i sjedini sa pavlakom. Masu ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim posudu sa kremom ostaviti u frižider 40 – 60 minuta da se još malo ohladi i fino stegne pre mućenja. Masu umutiti mikserom da se dobije lepa penasta krema oko 3 – 4 minuta na srednjoj brzini. Svakako treba obratiti pažnju na strukturu ganaš krema, da se ne premuti inače neće biti fin krem za dekoraciju.
Dekoracija:
Za čokoladne ukrase otopiti na pari 150 – 200 g bele čokolade za kuvanje sa malo ulja (na 100 g čokolade za kuvanje 1 – 2 kašičice ulja) da se dobije glatka, fina čokoladna masa. Otopljenu čokoladu podeliti u više činija i dodati boje po želji, U ovom slučaju jedan deo ostaje beli, u druga dva se dodaju crvena i zelena boja. Pripremljenu čokoaldu nalivati u silikonski kalup uz dodatak šarenih mrvica. Ostaviti na hladno mesto da se čokolada dobro stegne, a onda u frižider 15- 20 minuta, zavisi koja je veličina kalupa. Sveže listiće ruže i jagoda oprati pod mlaz hladne vode, posušiti ih papirnim ubrusom lagano tapkanjem da se listići ne oštete. Malom četkicom na listiće naneti otopljenu čokoladu u malo debljem sloju. Listiće ostaviti na pek papir i sačekati da se čokolada dobro stegne. Dodirom proveriti da li čokolada dovoljno čvrsta. Lagano prstima odstraniti listove ispod čokolade, može i pincetom ako vam tako više odgovara. Dobiju se odlične šare tj listići od čokolade, koji se ostave i dalje na pek papir i hladno mesto, sve dok ne dođu na red da se upotrebe za dekoraciju.
Odvojiti 3 – 4 kašike belog ganaš krema i dodati malo zelene boje za listiće. U kesi za dekoraciju za odabranim nastavkom, staviti beli ganaš. U drugoj kesici sa nastavkom za listiće staviti zeleni ganaš. Mafine dekorisati po želji, ja sam koristila 3 D nastavak sa motivom ruže, i mali nastavak za listiće.
Na ganaš krem rasporediti čokoladna jaja i veće čokoladne listiće. Dobro ohladiti i poslužiti.
Mafini i nakon dva, tri dana ostali fini, mekani i sočni.
Tagovi