Odvojiti 6 žumanaca od belanaca. U žumanca dodati 120 g šećera pa umutiti mikserom dok ne postanu svetlo žute boje. Pomešati suve sastojke (brašno, C Kakao prah i C Prašak za pecivo), pa ih prosejati u umućena žumanca. Dodati ulje i mlevene orahe pa sve izmiksati.
U drugoj činiji umutiti belance u sneg sa prstohvatom soli. Dodati tri kašike belanaca u smesu sa žumancima pa izmiksati mikserom. Ostatak snega od belanaca umutiti ručno, pazeći da smesa ostane penasta.
Pleh prečnika 26 cm obložiti pek papirom pa u njega izliti koru. Peći u prethodno zagrejanoj rerni 20 – 25 minuta na 160 °C.
Savet: Da kora ujednačeno raste i bude ravna, obložite stranice pleha mokrom debljnom ili presavijenom tkaninom i tako pecite.
Pečenu koru izvaditi iz pleha da se ohladi. Hladnu je presecite na pola da se dobiju dve kore.
Kora od belanaca:
Odvojiti 5 žumanaca i belanaca. Belanca umutiti mikserom u sneg sa prstohvatom soli, pa dodati 100 g C Šećera u prahu iz nekoliko puta, sve vreme mešajući mikserom. U belanca dodati sve ostale sastojke pa izmešati špatulom. Smesu izliti u obloženi pleh (prečnika 26 cm) pa peći 20 minuta na 160 °C.
Pečenu koru izvaditi iz pleha da se ohladi.
Fil:
U 5 žumanaca dodati još 2 cela jajeta. Dodati 2 kesice C Vanilin šećera i 7 kašika šećera. Umutiti mikserom dok žumanca de postanu svetlo žute boje. Kuvati ih na pari 15 minuta sve vreme mešajući.
Posle 15 minuta skloniti sa vatre da se ohladi.
200 g maslaca penasto umutiti pa dodati prohlađena žumanca. Sve umutiti mikserom.
Ušpinovati šećer tako što ćemo dodati 2 pune kašike šećera u 150 ml vode i staviti da proključa. Nakon toga kuvati još minut pa skloniti sa vatre. Svaku koru namazati sa 2 kašike ušpinovanog šećera.
Filovanje:
Braon kora, fil, bela kora, fil,braon kora, fil.
C Šlag umutiti sa 100 ml mleka pa namazati stranice torte šlagom, tako da se na vrhu napravi mala „ograda“ (obod). Starnice posuti mlevenim orasima.
Na vrh torte sipati čokoladni ganaš (staviti 50 g crne čokolade sa 50 ml slatke pavlake da provri, pa toplo sipati na tortu). Ukrasiti obod torte šlagom i dodati orahe. Tortu držati na hladnom mestu i najbolje je služiti sutradan.
Sastojci
Za 16 osoba
6 komad/a jaja
4 supena kašika C Kakao prah
75 g mlevenih oraha
2 supena kašika oštrog brašna tip "400"
120 g šećera
100 ml ulja
malo kafena kašičica C Prašak za pecivo
5 komad/a belanaca
100 g C Šećer u prahu 250g
150 g seckanih oraha
100 g suvog grožđa
100 ml ulja
4 supena kašika oštrog brašna
1 kafena kašičica C Prašak za pecivo
5 komad/a žumanaca
2 komad/a jajeta
7 supena kašika šećera
200 g maslaca
150 ml vode
50 g šećera
1 kesica/e C Šlag classic
100 g Mleko
75 g mlevenih oraha
50 g crne čokolade
50 ml slatke pavlake
Naši proizvodi
Priprema
Kore:
Odvojiti 6 žumanaca od belanaca. U žumanca dodati 120 g šećera pa umutiti mikserom dok ne postanu svetlo žute boje. Pomešati suve sastojke (brašno, C Kakao prah i C Prašak za pecivo), pa ih prosejati u umućena žumanca. Dodati ulje i mlevene orahe pa sve izmiksati.
U drugoj činiji umutiti belance u sneg sa prstohvatom soli. Dodati tri kašike belanaca u smesu sa žumancima pa izmiksati mikserom. Ostatak snega od belanaca umutiti ručno, pazeći da smesa ostane penasta.
Pleh prečnika 26 cm obložiti pek papirom pa u njega izliti koru. Peći u prethodno zagrejanoj rerni 20 – 25 minuta na 160 °C.
Savet: Da kora ujednačeno raste i bude ravna, obložite stranice pleha mokrom debljnom ili presavijenom tkaninom i tako pecite.
Pečenu koru izvaditi iz pleha da se ohladi. Hladnu je presecite na pola da se dobiju dve kore.
Kora od belanaca:
Odvojiti 5 žumanaca i belanaca. Belanca umutiti mikserom u sneg sa prstohvatom soli, pa dodati 100 g C Šećera u prahu iz nekoliko puta, sve vreme mešajući mikserom. U belanca dodati sve ostale sastojke pa izmešati špatulom. Smesu izliti u obloženi pleh (prečnika 26 cm) pa peći 20 minuta na 160 °C.
Pečenu koru izvaditi iz pleha da se ohladi.
Fil:
U 5 žumanaca dodati još 2 cela jajeta. Dodati 2 kesice C Vanilin šećera i 7 kašika šećera. Umutiti mikserom dok žumanca de postanu svetlo žute boje. Kuvati ih na pari 15 minuta sve vreme mešajući.
Posle 15 minuta skloniti sa vatre da se ohladi.
200 g maslaca penasto umutiti pa dodati prohlađena žumanca. Sve umutiti mikserom.
Ušpinovati šećer tako što ćemo dodati 2 pune kašike šećera u 150 ml vode i staviti da proključa. Nakon toga kuvati još minut pa skloniti sa vatre. Svaku koru namazati sa 2 kašike ušpinovanog šećera.
Filovanje:
Braon kora, fil, bela kora, fil,braon kora, fil.
C Šlag umutiti sa 100 ml mleka pa namazati stranice torte šlagom, tako da se na vrhu napravi mala „ograda“ (obod). Starnice posuti mlevenim orasima.
Na vrh torte sipati čokoladni ganaš (staviti 50 g crne čokolade sa 50 ml slatke pavlake da provri, pa toplo sipati na tortu). Ukrasiti obod torte šlagom i dodati orahe. Tortu držati na hladnom mestu i najbolje je služiti sutradan.