Za dve kore odvojiti 6 žumanaca od belanaca. U žumanca dodati 120 g šećera pa umutiti mikserom dok ne postanu svetlo žute boje. Pomešati suve sastojke (brašno, C Kakao prah i C Prašak za pecivo), pa ih prosejati u umućena žumanca. Dodati ulje i mlevene orahe pa sve izmiksati.
U drugoj činiji umutiti belanca u sneg sa prstohvatom soli. Dodati tri kašike belanaca u smesu sa žumancima pa izmiksati mikserom. Ostatak snega od belanaca umutiti ručno, pazeći da smesa ostane penasta.
Pleh prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje, pa u njega izliti koru. Peći u prethodno zagrejanoj rerni 20 - 25 minuta na 160 °C.
Savet: Da kora ujednačeno raste i bude ravna, obložite stranice pleha mokrom presavijenom tkaninom i tako pecite.
Pečenu koru izvaditi iz pleha da se ohladi. Hladnu je presecite na pola da se dobiju dve kore.
Kora od belanaca
Odvojiti 5 žumanaca i belanaca. Belanca umutiti mikserom u sneg sa prstohvatom soli, pa dodati 100 g C Šećera u prahu iz nekoliko puta, sve vreme mešajući mikserom. U belanca dodati sve ostale sastojke pa izmešati špatulom. Smesu izliti u obloženi pleh (prečnika 26 cm) pa peći 20 minuta na 160 °C.
Pečenu koru izvaditi iz pleha da se ohladi.
Fil
U 5 žumanaca dodati još 2 cela jaja. Dodati 2 kesice C Vanilin šećera i 7 kašika šećera. Umutiti mikserom dok žumanca ne postanu svetlo žute boje. Kuvati ih na pari 15 minuta sve vreme mešajući. Posle 15 minuta skloniti sa vatre da se ohladi.
Penasto umutiti 200 g maslaca, pa dodati prohlađena žumanca. Sve umutiti mikserom.
Ušpinovani šećer
Ušpinovati šećer tako što ćete dodati 2 pune kašike šećera u 150 ml vode i staviti da proključa. Nakon toga kuvati još minut pa skloniti sa vatre. Svaku koru namazati sa 2 kašike ušpinovanog šećera.
C Šlag umutiti sa 100 ml mleka pa namazati stranice torte šlagom, tako da se na vrhu napravi mala „ograda“ (obod). Stranice posuti mlevenim orasima.
Na vrh torte sipati čokoladni ganaš (staviti 50 g crne čokolade sa 50 ml slatke pavlake da provri, pa toplo sipati na tortu). Ukrasiti obod torte šlagom i dodati orahe. Tortu držati na hladnom mestu i najbolje je služiti sutradan.
Sastojci
Za 13 osoba
6 komad/a Jaja
4 supena kašika C Kakao praha
75 g Mlevenih oraha
2 supena kašika Oštorg brašna tip 400
120 g Šećera
100 ml Ulja
3 g C Prašak za pecivo
5 komada belanaca
100 g C Šećera u prahu
150 g Seckanih oraha
100 g Suvoog grožđa
100 ml Ulja
4 supena kašika Oštrog brašna tip 400
3 g C Prašak za pecivo
5 komad/a Žumanaca
2 komad/a Jaja
7 supena kašika Šećera
200 g Maslaca
150 ml Vode
50 g Šećera
1 kesica/e C Šlag classic
100 ml Mleka
75 g Mlevenih oraha
50 g Crne čokolade
50 ml Slatke pavlake
Naši proizvodi
Priprema
2 tamne kore
Za dve kore odvojiti 6 žumanaca od belanaca. U žumanca dodati 120 g šećera pa umutiti mikserom dok ne postanu svetlo žute boje. Pomešati suve sastojke (brašno, C Kakao prah i C Prašak za pecivo), pa ih prosejati u umućena žumanca. Dodati ulje i mlevene orahe pa sve izmiksati.
U drugoj činiji umutiti belanca u sneg sa prstohvatom soli. Dodati tri kašike belanaca u smesu sa žumancima pa izmiksati mikserom. Ostatak snega od belanaca umutiti ručno, pazeći da smesa ostane penasta.
Pleh prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje, pa u njega izliti koru. Peći u prethodno zagrejanoj rerni 20 - 25 minuta na 160 °C.
Savet: Da kora ujednačeno raste i bude ravna, obložite stranice pleha mokrom presavijenom tkaninom i tako pecite.
Pečenu koru izvaditi iz pleha da se ohladi. Hladnu je presecite na pola da se dobiju dve kore.
Kora od belanaca
Odvojiti 5 žumanaca i belanaca. Belanca umutiti mikserom u sneg sa prstohvatom soli, pa dodati 100 g C Šećera u prahu iz nekoliko puta, sve vreme mešajući mikserom. U belanca dodati sve ostale sastojke pa izmešati špatulom. Smesu izliti u obloženi pleh (prečnika 26 cm) pa peći 20 minuta na 160 °C.
Pečenu koru izvaditi iz pleha da se ohladi.
Fil
U 5 žumanaca dodati još 2 cela jaja. Dodati 2 kesice C Vanilin šećera i 7 kašika šećera. Umutiti mikserom dok žumanca ne postanu svetlo žute boje. Kuvati ih na pari 15 minuta sve vreme mešajući. Posle 15 minuta skloniti sa vatre da se ohladi.
Penasto umutiti 200 g maslaca, pa dodati prohlađena žumanca. Sve umutiti mikserom.
Ušpinovani šećer
Ušpinovati šećer tako što ćete dodati 2 pune kašike šećera u 150 ml vode i staviti da proključa. Nakon toga kuvati još minut pa skloniti sa vatre. Svaku koru namazati sa 2 kašike ušpinovanog šećera.
Slaganje i dekoracija
Tortu složite sledećim redosledom: braon kora, fil, bela kora, fil, braon kora, fil.
C Šlag umutiti sa 100 ml mleka pa namazati stranice torte šlagom, tako da se na vrhu napravi mala „ograda“ (obod). Stranice posuti mlevenim orasima.
Na vrh torte sipati čokoladni ganaš (staviti 50 g crne čokolade sa 50 ml slatke pavlake da provri, pa toplo sipati na tortu). Ukrasiti obod torte šlagom i dodati orahe. Tortu držati na hladnom mestu i najbolje je služiti sutradan.
Tagovi