Sastojci

Za 4 osoba

Pljeskavice

500 g Mleveno juneće meso

1 komad/a Jaje

3 supena kašika Prezli

1 komad/a Crni luk

1 Čen Beli luk

1 kafena kašičica So

1 kafena kašičica Slatke mlevene paprike

1 kafena kašičica Suvog biljnog začina

. malo Ulja za premazivanje

Sos od šampinjona

200 g Šampinjona iz tegle

1 čen Belog luka

1 supena kašika Ulja

2 supena kašika Kisele pavlake

50 ml Mleka

. malo Soli

. malo Bibera

1/2 kafena kašičica Brašno T-400

. malo Peršuna

Priprema

Pripremite pljeskavice

U velikoj činiji sjedinite mleveno meso, jaje, prezle, rendani luk, beli luk i začine.

Dobro umesite smesu dok ne postane ujednačena i kompaktna.

Oblikujte 6-8 pljeskavica srednje veličine.

Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i blago premažite uljem.

Zagrejte rernu na 200°C.

Pecite pljeskavice 25 minuta, dok lepo ne porumene. Po potrebi ih okrenite na polovini pečenja.

Pripremite sos od šampinjona

U tiganju zagrejte ulje ili puter i propržite sitno seckani beli luk.

Dodajte oceđene šampinjone i pržite nekoliko minuta dok ne ispari višak tečnosti.

U činiji pomešajte pavlaku i mleko, pa sipajte u tiganj.

Kuvajte na tihoj vatri 3-4 minuta dok se sos ne sjedini i postane kremast. Po potrebi zgusnite brašnom.

Začinite po ukusu solju, biberom i peršunom.

Prijatno!

Pljeskavice poslužite tople, prelivene sosom.

Kao prilog možete dodati pire krompir, pirinač, testeninu ili grilovano povrće.