Recept za nagradni konkurs: Peciva slatka, slana i bajna

Sastojci

Za 4 osoba

Cimet rolnice

500 g Lisnato testo

60 g Puter

80 g Smeđi šećer (ili običan)

1 puna supena kašika Cimet

Naši proizvodi

Priprema

Lisnato testo

Preporučujem lisnato testo već razvaljano u pravougaonik, ali ja sam imala smrznuto pa sam sama razvaljala. I da je malo neravno, posle se sredi 😊 Testo treba da bude dovoljno mekano za rad da se ne lomi ali dovoljno tvrdo da se ne lepi. Po potrebi u toku rada stavite u frižider da se stegne.

Punjenje

U jednoj činiji pomešajte šećer, cimet i vanilin šećer. Posebno pripremite omekšali puter.

Premažite celu površinu testa tankim slojem putera, zatim ravnomerno pospite pripremljenu mešavinu šećera i cimeta, tako da prekrije celu površinu.

Uvijajte s leve i desne strane ka sredini tako da dobijete oblik dvostrukog rolata, tj. jedna strana leptira. Kada se obe rolne spoje, možete dodati malo smese i tu.

Oblikovanje

Rolat secite na komade debljine oko 2 cm pa zasecite po sredini da dobijete "preslikano" krilo sa druge strane. Nemojte seći skroz do kraja jer će taj unutrašnji deo da bude telo.

Po potrebi leptiriće pre oblikovanja možete i da razvaljate pa da ponovo urolate, ako se testo opustilo od stajanja.

Raširite krila i poređajte leptiriće na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući razmak između njih.

Pečenje

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C (ili 180°C s ventilatorom) oko 20-25 minuta, dok ne porumene i postanu hrskavi. Po želji ih, nakon hlađenja, pospite šećerom u prahu za dekoraciju.

Prijatno!

Ako volite cimet rolnice, verzija sa lisnatim testom vam je idealna za brzo zaslađivanje 😊 Možete da pravite i klasičan rolat pa da sečete krugove ali ovo je jedna zanimljivija verzija.

Pre pečenja možete da premažete umućenim jajetom za dodatni sjaj.

Posle pečenja možete da pospete prah šećerom ili da napravite klasičniji preliv od 100 g šećera u prahu i 1 kašike mleka (ili limunovog soka) koje mešate dok ne postanu gusti pa prelijete po toplim rolnicama.