Recept za nagradni konkurs: Peciva slatka, slana i bajna

Sastojci

Za 8 osoba

Testo

600 Gr Brašno T-400

2 Kašičice Šećera

1 Kašika Soli

2 Kom Jaja

250 Ml Mleka

100 Ml Ulja

Punjenje

150 Gr Šunke

150 Gr Kačkavalja

Premaz

1 Kom Žumanac

2 Kašike Mleka

Naši proizvodi

Priprema

Priprema testa

U mlako mleko dodati šećer, suvi kvasac, so, jaja, ulje, promešati i postepeno dodajte brašno. Zamesiti testo, pokriti krpom i ostaviti na toplom da se udvostruči.

Formiranje i punjenje kiflica

Testo izručitu na radnu površinu, podeliti na 16 jednakih loptica, te svaku razviti i puniti kačkavaljem i šunkom. Preklopiti punjeni deo, a ostali deo raseći na trake sekačem za testo.

Kiflice pletenice

Naizmenično ukrštati trakice preko dela sa punjenjem i formirati kiflice, poput potkovice. Višak trakuca podviti ispod kiflice, kako bi dobile pravilan oblik potkovice.

Premazivanje

Kiflice premazati žumancetom u koje je dodati mleko i ostaviti još 20 minuta da nadođu.

Pečenje

Peći ih na 180 stepeni, u prethodno zagrejanoj rerni, oko 25 minuta.