Na polovini rastopljenog putera propržite pirinač, dodajte 200 ml vode i posolite. Peršun sitno isecite i dodajte u poluskuvani pirinač. Pirinač nanesite na dno pouljene vatrostalne posude. Kuvana jaja isecite na polovine po dužini isečenim stranama okrenutim na gore poređajte na pirinač.
Za pripremu
Na preostalom rastopljenom puteru ispržite brašno, dodajte mleko, posolite i mešajte žicom. Kada bešamel sos dobije potrebnu gustinu, dodajte neutralnu pavlaku i mešavinu začina, sklonite šerpu sa ringle, dodajte sok od pola limuna i promešajte. Na svaku polovinu jajeta u vatrostalnoj činiji nanesite bešamel sos, na njega stavite narendani parmezan i stavite posudu u rernu. Pecite na 220 stepeni 20 minuta. Gotova jaja servirajte na tanjir i služite.
Recept za nagradni konkurs: Uskršnji izazov
Sastojci
Za 4 osoba
4 tvrdo kuvana jaja
150 gr pirinča
250 ml mleka
100 ml neutralne pavlake
1 limun
malo peršuna
60 gr putera
30 gr brašna
20 gr narendanog parmezana
1 kašika mešavine začina
malo ulja
po ukusu soli
Priprema
Za pripremu
Na polovini rastopljenog putera propržite pirinač, dodajte 200 ml vode i posolite. Peršun sitno isecite i dodajte u poluskuvani pirinač. Pirinač nanesite na dno pouljene vatrostalne posude. Kuvana jaja isecite na polovine po dužini isečenim stranama okrenutim na gore poređajte na pirinač.
Za pripremu
Na preostalom rastopljenom puteru ispržite brašno, dodajte mleko, posolite i mešajte žicom. Kada bešamel sos dobije potrebnu gustinu, dodajte neutralnu pavlaku i mešavinu začina, sklonite šerpu sa ringle, dodajte sok od pola limuna i promešajte. Na svaku polovinu jajeta u vatrostalnoj činiji nanesite bešamel sos, na njega stavite narendani parmezan i stavite posudu u rernu. Pecite na 220 stepeni 20 minuta. Gotova jaja servirajte na tanjir i služite.