Odvojiti otprilike 30 liski stanjiti koren i ostaviti da se iscedi, a trebace i koja liska za dno serpe i da se prekriju sarme. Ako nemate kiseli kupus moze i da se glavice obare.staviti vodu, so i sirce da provri, a kupus izvrteti koren i spustiti u vrelu vodu drzati par minuta ne dugo vaditi i ostaviti da se malo prohladi. Onda razlistati liske i potopiti u ohladjenu vodu u kojoj se bario kupus. Ovo moze da se uradi i dan dva pre nego sto planirate da pravite sarmu da liskice lepo ostoje. Inace ja sam sad barila kupus.
Priprema dolme
U vruce ulje dodati seckani luk i proprziti sve na tihoj vatri ili smanjenoj temperaturi. Dodati meso i mesati kasnije dok se malo iskrcka dodati rendanu sargarepu. Posebno u manji tiganj iseckati slaninu na kockice i staviti da se proprzi da slanina dobije lepu zutu boju pa dodati u meso. Sve lagano krčkati dodati vegetu, biber i iseckano jedno čeno belog luka. Dodati jednu soljicu pirinca i prziti jos oko 2 min.na kraju dodati alevu papriku i ostaviti jos malo.
Savijanje
Kad se dolma malo ohladi savijati sarme i redjati u dublju serpu.Na dno serpe staviti ulje red liski pa redjati sarmu, moze da se izmedju redova dodaju suve kosti ili rebarca. Kad se saviju sve prekriti liskama doliti vode i kuvati. Obicno je kuvana kad probate pirinac ako je on mekan onda mozete da skinete da se ne bi kupus raskuvao skroz.
Ja pravim ovako sarmu koju ne zaprzavam. Prijatno!!!
Sastojci
Za 20 osoba
1 kg Mlevenog mesa
4 komad/a Crni luk
2 komad/a Sargarepe
1 komad/a Beli luk
200 g Slanine
2 supena kašika Vegeta
2 prstohvat/a Bibera
2 supena kašika Aleve paprike
50 g Pirinač
40 komad/a Liske kupusa
Priprema
Priprema kupusa
Odvojiti otprilike 30 liski stanjiti koren i ostaviti da se iscedi, a trebace i koja liska za dno serpe i da se prekriju sarme. Ako nemate kiseli kupus moze i da se glavice obare.staviti vodu, so i sirce da provri, a kupus izvrteti koren i spustiti u vrelu vodu drzati par minuta ne dugo vaditi i ostaviti da se malo prohladi. Onda razlistati liske i potopiti u ohladjenu vodu u kojoj se bario kupus. Ovo moze da se uradi i dan dva pre nego sto planirate da pravite sarmu da liskice lepo ostoje. Inace ja sam sad barila kupus.
Priprema dolme
U vruce ulje dodati seckani luk i proprziti sve na tihoj vatri ili smanjenoj temperaturi. Dodati meso i mesati kasnije dok se malo iskrcka dodati rendanu sargarepu. Posebno u manji tiganj iseckati slaninu na kockice i staviti da se proprzi da slanina dobije lepu zutu boju pa dodati u meso. Sve lagano krčkati dodati vegetu, biber i iseckano jedno čeno belog luka. Dodati jednu soljicu pirinca i prziti jos oko 2 min.na kraju dodati alevu papriku i ostaviti jos malo.
Savijanje
Kad se dolma malo ohladi savijati sarme i redjati u dublju serpu.Na dno serpe staviti ulje red liski pa redjati sarmu, moze da se izmedju redova dodaju suve kosti ili rebarca. Kad se saviju sve prekriti liskama doliti vode i kuvati. Obicno je kuvana kad probate pirinac ako je on mekan onda mozete da skinete da se ne bi kupus raskuvao skroz.
Ja pravim ovako sarmu koju ne zaprzavam. Prijatno!!!
Tagovi