Sastojci

Za 20 osoba

Dolma

1 kg Mlevenog mesa

4 komad/a Crni luk

2 komad/a Sargarepe

1 komad/a Beli luk

200 g Slanine

2 supena kašika Vegeta

2 prstohvat/a Bibera

2 supena kašika Aleve paprike

50 g Pirinač

Kiseli kupus ili bareni

40 komad/a Liske kupusa

Priprema

Priprema kupusa

Odvojiti otprilike 30 liski stanjiti koren i ostaviti da se iscedi, a trebace i koja liska za dno serpe i da se prekriju sarme. Ako nemate kiseli kupus moze i da se glavice obare.staviti vodu, so i sirce da provri, a kupus izvrteti koren i spustiti u vrelu vodu drzati par minuta ne dugo vaditi i ostaviti da se malo prohladi. Onda razlistati liske i potopiti u ohladjenu vodu u kojoj se bario kupus. Ovo moze da se uradi i dan dva pre nego sto planirate da pravite sarmu da liskice lepo ostoje. Inace ja sam sad barila kupus.

Priprema dolme

U vruce ulje dodati seckani luk i proprziti sve na tihoj vatri ili smanjenoj temperaturi. Dodati meso i mesati kasnije dok se malo iskrcka dodati rendanu sargarepu. Posebno u manji tiganj iseckati slaninu na kockice i staviti da se proprzi da slanina dobije lepu zutu boju pa dodati u meso. Sve lagano krčkati dodati vegetu, biber i iseckano jedno čeno belog luka. Dodati jednu soljicu pirinca i prziti jos oko 2 min.na kraju dodati alevu papriku i ostaviti jos malo.

Savijanje

Kad se dolma malo ohladi savijati sarme i redjati u dublju serpu.Na dno serpe staviti ulje red liski pa redjati sarmu, moze da se izmedju redova dodaju suve kosti ili rebarca. Kad se saviju sve prekriti liskama doliti vode i kuvati. Obicno je kuvana kad probate pirinac ako je on mekan onda mozete da skinete da se ne bi kupus raskuvao skroz.

Ja pravim ovako sarmu koju ne zaprzavam. Prijatno!!!