Recept za nagradni konkurs: Uskršnji izazov

Sastojci

Za 4 osoba

Testo

1 komad/a Sveži kvasac

2 supena kašika šećer

2 supena kašika Brašno T-400

300 ml Mleko

2 supena kašika grčki jogurt

650 g Brašno T-400

1 kafena kašičica soli

6 supena kašika Ulje

Slani preliv

1 supena kašika so

2 supena kašika Brašno T-400

1/3 kafena kašičica C Prašak za pecivo

1/3 kafena kašičica C Soda bikarbona

po potrebi Voda

Naši proizvodi

Priprema

Priprema testa

1. Kockicu kvasca izdrobite u činiju, dodajte 2 kašike šećera, 2 kašike brašna i dodajte 300ml blago toplog mleka i ostavite malo da odstoji.

2. Kada vidite da se kvasac "aktivirao" u činiju dodajte 2 kašike grčkog jogurta, 650g brašna, kašičicu soli i 6 kašika ulja. Smesu sjedinite tako da se formira testo i ostavite da odstoji neki 20-30 minuta.

3. Dok se rerna zagreje na 200 stepeni, vi napravite štapiće ili perece. Lično sam razvila testo i sekla na uske trake, rolala i sekla na dužinu koja mi odgovara.

4. U pleh sam stavila papir za pečenje i na njega ređala štapiće. Štapići će nadoći tako da ih nemojte praviti previše "debele". Brzo će se ispeći, tako da se nemojte mnogo udaljavati od rerne.

Priprema slanog preliva

Dok se štapići peku u rerni, vi napravite slani preliv.

Pomešajte 1 kašiku soli, 2 kašike brašna, 1/3 kašičice praška za pecivo i na vrh kaščice sode bikarbone, vodu dodajte po potrebi, ali vodite računa da vam preliv ne bude mnogo redak, ne ređi od smese za palačinke.

Kada štapići dobiju blago zlatnu boju, izvadite ih iz rerne i prelijte preliv preko štapića, pa ih vratite u rernu još nekoliko minuta.

Kada štapići budu gotovi izvadite ih iz rerne i premažite sa uljem.

U ulje možete dodati malo belog luka u prahu za dodatni šmek ili u testo možete masline i dobiti štapiće sa maslinama, ali tada ne morate prelivati sa slanim prelivom ako ne volite.

Prijatno!