Krompir oljuštiti, iseći na šnite, naliti ga hladnom vodom i staviti da se kuva u posoljenoj vodi. Skuvan krompir propasirati ručnom pasirkom i dok je još topao dodati maslac i ostaviti da se malo prohladi (ovo je potrebno pre dodavanja jaja da se ne bi ispekla od krompira). Zatim dodati jaja i dodavati brašno pomalo dok sve lepo mešate, dok se testo ne ujednači. (Brašno uvek ide odokativno u zavisnosti od količine krompira i od toga koliko se lepi), svakako, testo će biti malo lepljivo.
Radnu površinu dobro pospite brašnom (da se testo ne bi lepilo) pa premesite testo još malo. I testo pospite brašnom pa ga, koristeći oklagiju, razvijte na oko 1 cm debljine. Isecite testo na kvadrate dovoljno velike da možete zaviti šljivu u njih. (ja ih obično pravim baš velike i gledam da kupim veće šljive, pa mi ispadne 8-10 knedli na kraju)
Zavijte šljivu u testo pa dlanovima popravite oblik knedle. (pre toga sam pripremila šljive tako što sam izvadila koštice i umesto njih ubacila po parčence čokolade za kuvanje - ovo naravno nije potrebno, ali ja se vodim time da ubacim čokoladu gde god je moguće, a i realno se savršeno slaže sa šljivama :))). Lagano skupite testo oko šljive, stvarajući kuglice tj. knedle koje zatim stavljate na pobrašnjavljenu površinu.
U dublju šerpu posolite vodu i stavite je da proključa. Ubacite knedle u ključalu vodu i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu - kada isplivaju, pustite ih još nekoliko minuta.
U posebni, dublji tiganj, na malo ulja ili maslaca i na srednjoj temperaturi, propržiti prezle da porumene. Kada ih sklonite sa ringle, ubacite žuti šećer. Šupljom kašikom vaditi knedle, lepo ih ocediti i pažljivo spuštati na prezle.
*Knedle možete servirati tako što istopite malo čokolade sa kokosovim (ili bilo kojim drugim) mlekom i prelijete svaku od njih.
Recept za nagradni konkurs: Uskršnji izazov
Sastojci
Za 10 osoba
1 kg Krompir
400-500 g Brašno T-400
Malo g So
2 komad/a Manje Jaje
30ak g Puter
10ak komad/a Šljive
100 g Prezle
100 g Žuti Šećer
50ak g Čokolada
Priprema
Priprema
Krompir oljuštiti, iseći na šnite, naliti ga hladnom vodom i staviti da se kuva u posoljenoj vodi. Skuvan krompir propasirati ručnom pasirkom i dok je još topao dodati maslac i ostaviti da se malo prohladi (ovo je potrebno pre dodavanja jaja da se ne bi ispekla od krompira). Zatim dodati jaja i dodavati brašno pomalo dok sve lepo mešate, dok se testo ne ujednači. (Brašno uvek ide odokativno u zavisnosti od količine krompira i od toga koliko se lepi), svakako, testo će biti malo lepljivo.
Radnu površinu dobro pospite brašnom (da se testo ne bi lepilo) pa premesite testo još malo. I testo pospite brašnom pa ga, koristeći oklagiju, razvijte na oko 1 cm debljine. Isecite testo na kvadrate dovoljno velike da možete zaviti šljivu u njih. (ja ih obično pravim baš velike i gledam da kupim veće šljive, pa mi ispadne 8-10 knedli na kraju)
Zavijte šljivu u testo pa dlanovima popravite oblik knedle. (pre toga sam pripremila šljive tako što sam izvadila koštice i umesto njih ubacila po parčence čokolade za kuvanje - ovo naravno nije potrebno, ali ja se vodim time da ubacim čokoladu gde god je moguće, a i realno se savršeno slaže sa šljivama :))). Lagano skupite testo oko šljive, stvarajući kuglice tj. knedle koje zatim stavljate na pobrašnjavljenu površinu.
U dublju šerpu posolite vodu i stavite je da proključa. Ubacite knedle u ključalu vodu i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu - kada isplivaju, pustite ih još nekoliko minuta.
U posebni, dublji tiganj, na malo ulja ili maslaca i na srednjoj temperaturi, propržiti prezle da porumene. Kada ih sklonite sa ringle, ubacite žuti šećer. Šupljom kašikom vaditi knedle, lepo ih ocediti i pažljivo spuštati na prezle.
*Knedle možete servirati tako što istopite malo čokolade sa kokosovim (ili bilo kojim drugim) mlekom i prelijete svaku od njih.
Prijatno! :)
Tagovi