2 supena kašika
Prezli (ja nisam dodala i čvrto se stegla smesa i bez)
1 komad/a
Luk (u seckalici usitnjen)
Za sos
500 ml
Paradajz sosa (ja koristim redak sos)
0.3 ml
Vode (samo da pokrije ćufte u šerpi)
100 ml
Ulja
1 supena kašika
Vegete
Priprema
Priprema mesa
Uzeti dublju posudu i sjediniti masu sa kasikom. Nakon ujednačene smese, nastaviti mešanje rukom oko 5 minuta lagano.Tako će masa ostati kompaktna.Ja nisam dodavala prezle jer ne jedem hleb a videla sam da je ovako jači i lepši ukus. Ne raspada se smesa prilikom prženja tako da nema nikakvih problema prilikom spremanja.
Oblikovanje mesa
Zatim staviti pored pleh i činiju sa vodom. Pokvasiti ruke u vodi.Uzimate smesu i oblikovati na željenu veličinu kuglice.Nakon svake kuglice pokvasiti opet ruke da se smesa ne bi lepila za ruke. Redjati u pleh jednu pored druge dok se ne potroši sva smesa.
Priprema ćufti
Ugrejati šerpu sa uljem. Stavljati jednu po kednu ćuftu dok se ne pokrije dno. Pržiti na srednjoj vatri.Okrenuti kašikom i ma drugu stranu. Propržene izvaditi u tanjir i sve tako dok ne ispržite sve ćufte.
Dodavanje sosa
Vratiti sve ispržene ćufte u šerpu i ne smanjujte jačinu upaljenog šporeta. Nalijte odozgo paradajz sos,malo vode i vegetu. Poklopite šerpu i kuvajte 10-15 minuta.Pred kraj smanjite jačinu šporeta.
Posluženje
Poslužite sa prilogom po želji. Meni je najomiljenije uz pire krompir ili uz makarone.
Recept za nagradni konkurs: Uskršnji izazov
Sastojci
Za 4 osoba
500 g Mleveno meso
2 kafena kašičica Mlevene slatke paprike
1 kafena kašičica Vegete
1 kafena kašičica Soli
1 malo Bibera
1 komad Jaja
2 prstohvata Belog luka u zrnu
2 supena kašika Prezli (ja nisam dodala i čvrto se stegla smesa i bez)
1 komad/a Luk (u seckalici usitnjen)
500 ml Paradajz sosa (ja koristim redak sos)
0.3 ml Vode (samo da pokrije ćufte u šerpi)
100 ml Ulja
1 supena kašika Vegete
Priprema
Priprema mesa
Uzeti dublju posudu i sjediniti masu sa kasikom. Nakon ujednačene smese, nastaviti mešanje rukom oko 5 minuta lagano.Tako će masa ostati kompaktna.Ja nisam dodavala prezle jer ne jedem hleb a videla sam da je ovako jači i lepši ukus. Ne raspada se smesa prilikom prženja tako da nema nikakvih problema prilikom spremanja.
Oblikovanje mesa
Zatim staviti pored pleh i činiju sa vodom. Pokvasiti ruke u vodi.Uzimate smesu i oblikovati na željenu veličinu kuglice.Nakon svake kuglice pokvasiti opet ruke da se smesa ne bi lepila za ruke. Redjati u pleh jednu pored druge dok se ne potroši sva smesa.
Priprema ćufti
Ugrejati šerpu sa uljem. Stavljati jednu po kednu ćuftu dok se ne pokrije dno. Pržiti na srednjoj vatri.Okrenuti kašikom i ma drugu stranu. Propržene izvaditi u tanjir i sve tako dok ne ispržite sve ćufte.
Dodavanje sosa
Vratiti sve ispržene ćufte u šerpu i ne smanjujte jačinu upaljenog šporeta. Nalijte odozgo paradajz sos,malo vode i vegetu. Poklopite šerpu i kuvajte 10-15 minuta.Pred kraj smanjite jačinu šporeta.
Posluženje
Poslužite sa prilogom po želji. Meni je najomiljenije uz pire krompir ili uz makarone.
Prijatno!
Tagovi