U dublju posudu usuti 400 g brašna,dodati so,C suvi kvasac i izmešati.Uliti mlaku vodu,sjediniti varjačom,dodati preostalo brašni(100 g)i zamesiti testo.Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 45 minuta.
Zatim:
Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površinu,razviti okkagijom i rolati(blago pritiskajući svaki deo testa tokom rolanja-vidi sliku).
Sledeći korak:
Staviti u pleh i premazati mlakom vodom.
Ostaviti da odstoji 45 minuta.
Premazati mlakom vodom i pre pečenja..
Pečenje:
Peći u dobro zagrejanoj rerni 180 stepeni 35 minuta.U rernu staviti posuda sa vodom napravljena od alu-folije(oblikovati pomoću okrugle,manje posude,posudicu od alu folije-sipati u nju vodu,staviti u rernu i zagrejati dok se ne stavi hleb da se peče).I tokom pečenja držati posudicu sa vodom u rerni.
Posluživanje:
Gotov hleb izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Savet:Ne pokrivati krpom hleb.Ostaviti da se prohladi,seći i poslužiti.
Recept za nagradni konkurs: Uskršnji izazov
Sastojci
Za 6 osoba
500 g brašno T-400
1 kesica C Suvi kvasac 10 g
1 kafena kašičica so
300 ml voda
po potrebi voda
Priprema
Priprema testa:
U dublju posudu usuti 400 g brašna,dodati so,C suvi kvasac i izmešati.Uliti mlaku vodu,sjediniti varjačom,dodati preostalo brašni(100 g)i zamesiti testo.Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 45 minuta.
Zatim:
Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površinu,razviti okkagijom i rolati(blago pritiskajući svaki deo testa tokom rolanja-vidi sliku).
Sledeći korak:
Staviti u pleh i premazati mlakom vodom.
Ostaviti da odstoji 45 minuta.
Premazati mlakom vodom i pre pečenja..
Pečenje:
Peći u dobro zagrejanoj rerni 180 stepeni 35 minuta.U rernu staviti posuda sa vodom napravljena od alu-folije(oblikovati pomoću okrugle,manje posude,posudicu od alu folije-sipati u nju vodu,staviti u rernu i zagrejati dok se ne stavi hleb da se peče).I tokom pečenja držati posudicu sa vodom u rerni.
Posluživanje:
Gotov hleb izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Savet:Ne pokrivati krpom hleb.Ostaviti da se prohladi,seći i poslužiti.
Tagovi