Recept za nagradni konkurs: Fit znači ukusno!

Sastojci

Za 20 osoba

povrće

1 kg pasulj

500 g Crveni luk

4 supena kašika Maslinovo ulje

2 supena kašika aleva paprika

3 do 4 supena kašika začin C

3 do 4 čena Beli luk

2 do 3 supena kašika peršuna

meso

3 komad/a kobasice

Priprema

priprema

Oprati pasulj i potopiti ga preko noći.

Skuvati ga, ali morate paziti da vam zrna pasulja ostanu cela. Ocediti od vode ali ostaviti malo vode sa pasuljem.

   

priprema

U dublju šerpu sipati, ulje zagrejati i dodati iseckan luk i pržiti na tihoj temperaturi sve dok luk potpuno ne omekša. U omekšali luk dodati crvenu mlevenu papriku, malo brašna, so, biber, začin C i sve dobro izmešati sa uprženim lukom i na kraju dodati sitno iseckan beli luk i skuvani pasulj sa vodom i sve dobro izmešati. Probati da li je potrebno još soli.

priprema

Sipati pripremljen pasulj u glinenu posudu, red pasulja red uprženog luka. I tako dok ne potrošimo sav pasulj. Posuti sa sitno iseckanom peršunom i dodati jedan do dva lovorova lista.

pečenje

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C oko 60 minuta. Kad se kožica stvori na gornjem sloju i polako krčka, gravče je gotovo. Gravče možete poslužiti bez mesa, a možete dodati i kobasice ili neko drugo meso.