Jedan mali crveni luk (jer je manje jak) iseckati na sitno. Zagrejati malo maslinovog ulja u šerpi u kojoj ćete i kuvati. Ovaj recept je prilagođen srednjoj šerpi, to jest količini- studentski! Luk prodinstati do smeđkaste boje (on će se svakako i kuvati). Prethodno iseckano belo meso (piletinu) ubaciti u šerpu, a potom i malo tople vode. Izdinstati koliko da ne bude očigledno sirovo.
Kuvanje
Šerpu na čas skloniti sa vrele ringle, te dodati prethodno oljuštenu šargarepu iseckanu na kolutove, kao i boraniju (žuta se bolje kuva)/grašak. Sve to izmešati, potom dodati toplu vodu. Imati na umu da se ne sipa previše vode, kako ne bi iskipelo. Vratiti na ringlu, povremeno promešati do ključanja, smanjiti jačinu ringle, te ostaviti da se kuva oko 30 minuta.
Začini
Nakon pola sata kuvanja dodati dve kašike Začina C- Iz bašte, kao i prstohvat mirođije. Ostaviti da se kuva još 5 minuta.
Zaprška
U sudu (đerza je najzgodnija) zamućivati brašno sa toplom vodom. Bitno je da to biva postepeno, kako ne bi nastale grumuljice, kao i da voda bude topla. Kada se to zamuti dodati i kašičicu mlevene slatke paprike, i izmešati. Čorba vri, kuva se, ali ne na visokoj temperaturi. Polako dodavati zapršku dok se meša, kako ne bi uhvatilo, zagorela, podno šerpe. Jedan ključ je dovoljan, to jest, da proključa, uz mešenje. Ukoliko je još uvek retka, ne dodavati brašno direktno u masu, već razmućivati sa malo tople vode, i dodati koliko je neophodno. Nakon jednog ključa skinuti sa ringle, ili gde je vatra najjača (ukoliko je šporet na drva), i promešati.
Završnica
Nakon što se hladne, pri serviranju se može dodati kašičica kakvog sirnog proizvoda, po ukusu.
Recept za nagradni konkurs: Fit znači ukusno!
Sastojci
Za 4 osoba
1 supena kašika Maslinovo ulje
1 komad/a Crveni luk
300 g Piletina
400 g Boranija
3 komad/a Šargarepa
1 prstohvat/a Mirođija
2 supena kašika začin C, iz bašte
malo tople voda
3 supena kašika Brašno T-400
1 kafena kašičica slatka mlevena paprika
Priprema
Dinstanje
Jedan mali crveni luk (jer je manje jak) iseckati na sitno. Zagrejati malo maslinovog ulja u šerpi u kojoj ćete i kuvati. Ovaj recept je prilagođen srednjoj šerpi, to jest količini- studentski! Luk prodinstati do smeđkaste boje (on će se svakako i kuvati). Prethodno iseckano belo meso (piletinu) ubaciti u šerpu, a potom i malo tople vode. Izdinstati koliko da ne bude očigledno sirovo.
Kuvanje
Šerpu na čas skloniti sa vrele ringle, te dodati prethodno oljuštenu šargarepu iseckanu na kolutove, kao i boraniju (žuta se bolje kuva)/grašak. Sve to izmešati, potom dodati toplu vodu. Imati na umu da se ne sipa previše vode, kako ne bi iskipelo. Vratiti na ringlu, povremeno promešati do ključanja, smanjiti jačinu ringle, te ostaviti da se kuva oko 30 minuta.
Začini
Nakon pola sata kuvanja dodati dve kašike Začina C- Iz bašte, kao i prstohvat mirođije. Ostaviti da se kuva još 5 minuta.
Zaprška
U sudu (đerza je najzgodnija) zamućivati brašno sa toplom vodom. Bitno je da to biva postepeno, kako ne bi nastale grumuljice, kao i da voda bude topla. Kada se to zamuti dodati i kašičicu mlevene slatke paprike, i izmešati. Čorba vri, kuva se, ali ne na visokoj temperaturi. Polako dodavati zapršku dok se meša, kako ne bi uhvatilo, zagorela, podno šerpe. Jedan ključ je dovoljan, to jest, da proključa, uz mešenje. Ukoliko je još uvek retka, ne dodavati brašno direktno u masu, već razmućivati sa malo tople vode, i dodati koliko je neophodno. Nakon jednog ključa skinuti sa ringle, ili gde je vatra najjača (ukoliko je šporet na drva), i promešati.
Završnica
Nakon što se hladne, pri serviranju se može dodati kašičica kakvog sirnog proizvoda, po ukusu.
Tagovi