Recept za nagradni konkurs: Fit znači ukusno!

Sastojci

Za 4 osoba

sam pilav

1 supena kašika Maslinovo ulje

pola komad/a crvenog luka

300 g Piletina

2 pakovanje/a kocka za supu

3 komad/a Šargarepa

1 kg integralnog pirinča

Priprema

na samom početku

Oprati pirinač kroz 3 vode. Ostaviti ga u četvrtoj da stoji dok ne bude potreban.

dinstanje

Zagrejati dve kašike maslinovog ulja. Pola crvenog luka, koji je prethodno sitno iseckan, prodinstati do zlatne boje. Dodati isto tako usitnjeno belo meso na kockice, i nakon toga malo tople vode. Dodati dve kocke za supu, u kojima su svi začini koji su neopdodni. Uz mešanje dinstati dok meso više nije sirovo.

kuvanje

Šerpu skinuti sa ringle, dodati oceđen pirinač, ioljuštenu svežu šargarepu isečenu na kolutove. Sve to izmešati. Dodati toplu vodu. Pipljivo je to koliko zapravo vode dodati. Najbolje je dodati dovoljno da se za 40ak minuta kuvanja ne mora dodavati još, kako se ne bi time razređivao ukus, a oprt da ne bude previše, ne samo da ne bi pokipelo, već da se ne bi pirinač uskrobovao od dužine kuvanja dok ne ispari višak vode. Zavisi od veličine šerpe. Za ovaj recept je u pitanju srednja veličina. Kuvati 40ak minuta (integralnom pirinču je potrebno više). Redovno mešati kako ne bi uhvatilo. Pilav će ostati sočan, za razliku od onog koji se zapeče u rerni. Bitno je da ne ostane višak vode. Uzeti u obzir da će integralni pirinač upiti vlažnosti i nakon kuvanja.

završnica

Skinuti sa ringle, i promešati kako se ne bi uhvatilo za dno. Sačekati da se hladne. Jesti uz sezonsku salatu. Dobro ide i sa svežim, i sa turšijom!