Sigurna sam da ste čuli za kefir i za sva njegova blagodetna dejstva, verujem da su ga mnogi probali, da su ga neki zavoleli, a neki ne. Za sve one koji imaju želju da ga možda sami prave u kućnoj varijanti u nekoliko narednih blogova pisaću o njemu, o gosodinu domaćem kefiru.
Šta je zapravo kefir?
Kefir je ono što liči na jogurt a nije baš jogurt, liči na kiselo mleko, a nije ni kiselo mleko, u početku će vam možda smetati zbog malo drugačijeg ukusa, ali verujte vrlo brzo ćete se navići na njega i uživati u njegovim delotvornim sastojcima i dobrobiti koje pruža našem organizmu. O tome ću vam pisati u nekom od sledećih tekstova, a danas da vidimo kako se pravi domaći kefir.
Kako napraviti domaći kefir?
Prvo i osnovno treba nabaviti kefirna zrnca ili kako se drugačije zovu tibetska gljiva. Najlakše ćete to uraditi ako od nekoga ko već ima iskustva u pravljenju kefira zatražite jednu manju količinu, za jednu kašičicu.
Pošto se kefirna zrnca vremenom umnožavaju, to će vam za početak biti sasvim dovoljno. Kefirna zrnca ubacite u STAKLENU teglu i prelijte mlekom. Ako koristite domaće ono mora biti skuvano i potpuno ohlađeno, a ako koristite kupovno izaberite pasterizovanu varijantu, kako biste uštedeli sebi vreme za kuvanje i prelijte kefirna zrnca. Odprilike 200-250ml tečnosti. Možete koristiti kravlje, kozije ili ovčije u zavisnosti od toga koje najviše volite. Teglu pokrijte gazom kako bi kefir mogao da DIŠE to je takođe veoma važno i ostavite na sobnoj temperaturi 24 h. Posle tog vremena PLASTIČNOM kašikom ili plastičnom cedaljkom procedite sadržaj, izvadite zrnca u drugu posudu, dodajte malo novog mleka da properete zrnca, prospite ga i nalijte novih 200-250ml mleka. Ovaj postupak ponovite dva puta i svaki put bacite dobijenu količinu. Trećeg dana ćete uživati u svom novom zdravom napitku. Dobijen proceđen kefir čuvajte u frižideru, a od zrnaca nastavite da pravite novu količinu. Predlažem vam da pravite onoliko kefira kolika je dnevna potreba vas i vaše porodice za ovim napitkom.